i. Forord

Min reise for å lære og bedre forstå Linux begynte allerede i 1998. Jeg hadde nettopp installert min første Linux-distribusjon og hadde raskt blitt fascinert av hele konseptet og filosofien bak Linux.

Det er alltid mange måter å utføre en enkelt oppgave på. Det samme kan sies om Linux-distribusjoner. Mange har eksistert gjennom tidene. Noen eksisterer fremdeles, noen har omgjort til noe annet, andre er blitt henvist til minnene våre. De gjør alle ting annerledes for å tilpasse behovene til målgruppen. Fordi det eksisterer så mange forskjellige måter å oppnå det samme sluttmålet, begynte jeg å innse at jeg ikke lenger måtte begrenses av noen implementering. Før vi oppdaget Linux, stilte vi ganske enkelt opp problemer i andre operativsystemer, da du ikke hadde noe valg. Det var hva det var, enten du likte det eller ikke. Med Linux begynte valgbegrepet å dukke opp. Hvis du ikke likte noe, var du fri, til og med oppmuntret, til å endre det.

Jeg prøvde en rekke distribusjoner og kunne ikke bestemme meg for noen. De var flotte systemer i seg selv. Det var ikke et spørsmål om rett og galt lenger. Det hadde blitt et spørsmål om personlig smak. Med alt dette valget tilgjengelig, ble det tydelig at det ikke ville være et eneste system som ville være perfekt for meg. Så jeg siktet til å lage mitt eget Linux-system som fullt ut ville samsvare med mine personlige preferanser.

For virkelig å gjøre det til mitt eget system, bestemte jeg meg for å sette sammen alt fra kildekode i stedet for å bruke forhåndskompilerte binære pakker. Dette "perfekte" Linux-systemet ville ha styrken til forskjellige systemer uten deres opplevde svakheter. Til å begynne med var ideen ganske skremmende. Jeg forble forpliktet til ideen om at et slikt system kunne bygges.

Etter å ha sortert gjennom problemer som sirkulære avhengigheter og feil i kompileringstid, bygde jeg endelig et spesialbygget Linux-system. Det var fullt operativt og perfekt brukbart som alle de andre Linux-systemene der ute den gangen. Men det var min egen skapelse. Det var veldig tilfredsstillende å ha satt sammen et slikt system selv. Det eneste bedre hadde vært å lage hvert programvare selv. Dette var den nest beste tingen.

Da jeg delte mine mål og erfaringer med andre medlemmer av Linux-samfunnet, viste det seg at det var en vedvarende interesse for disse ideene. Det ble raskt klart at slike spesialbygde Linux-systemer ikke bare tjener til å oppfylle brukerspesifikke krav, men også tjene som en ideell læringsmulighet for programmerere og systemadministratorer for å forbedre deres (eksisterende) Linux-ferdigheter. Av denne utvidede interessen ble Linux From Scratch Project født.

Denne Linux From Scratch-boken er den sentrale kjernen rundt det prosjektet. Det gir bakgrunnen og instruksjonene som er nødvendige for deg å designe og bygge ditt eget system. Selv om denne boken inneholder en mal som vil resultere i et korrekt fungerende system, står du fritt til å endre instruksjonene for å tilpasse ditt eget system, noe som til dels er en viktig del av dette prosjektet. Du forblir i kontroll; vi gir bare en hjelpende hånd for å komme i gang på din egen reise.

Jeg håper inderlig at du vil ha det veldig fint med å jobbe med ditt eget Linux From Scratch-system og nyte de mange fordelene ved å ha et system som virkelig er ditt eget.

--
Gerard Beekmans
gerard@linuxfromscratch.org

  Hjem Neste